Book

Untitled 11

Een ajuin bestaat uit rokken, net als pijnlijke emoties. Troost zit in het midden, in het hart van de ajuin. Helemaal op het eind. Om het te bereiken, moet je door al die verschillende lagen. Wat gebeurt er als je een ajuin open snijdt? Juist. Bij troost aankomen betekent meestal dat je al je tranen al gehuild hebt. Het is een eindpunt, en een begin.

Een samenleving heeft zo haar patronen. In activiteiten en contacten kleuren we doorgaans binnen de lijntjes. We kiezen wat we prijsgeven, wikken onze woorden, leggen ons haar en gezicht in de plooi. We zijn allemaal controlefreaks als het aankomt op de perceptie van onze persoonlijkheid. Onder dat gepolijst topje zit een berg aan onuitgesproken gedachten, gevoelens, geheimen, dilemma’s, beschadigingen, verlangens en perversies waarvoor geen plaats is in het dagelijkse leven.

Een tentoonstelling is een setting die in niets overeenkomt met het dagelijkse leven.

Tussen de met tekeningen behangen muren van Stay between the lines (2017) was er 9 dagen lang tijd, ruimte en aanleiding om te praten. Naast gemoedelijke babbels, ontstonden er ook kwetsbare gesprekken met vrienden en onbekenden. In sommige verhalen kraakte een universeel lijden of glinsterde een universele troost. Deze verhalen zijn gereconstrueerd in dit boek. Op papier, in woord en in beeld. Meevoelen met de pijn van iemand anders is waardevol. Het kan louteren, op de manier waarop de Grieken zich verschoonden door tragische apotheosen en wij ook vandaag nog altijd niet vies zijn van een dramatische film.

Wat onder de zon leeft, zag ook al eens schaduw. Welke worsteling overstijgt het individu en wat is algemeen menselijk? Of maatschappelijk? Of eigentijds? Hoe vinden mensen doorheen dat spanningsveld een weg naar troost?


Ajuin is een boek van Sara Vermeylen. Grafisch ontwerpster Tina De Souter verzorgde de fotografie, ontwierp de look & feel en realiseerde de opmaak.

Met dank aan:

Tijl Delannoy voor de copy review en Peter Perceval voor de story coaching.

Kunstenaar Roger Bertels voor de preselectie en het artistieke advies.

GC ‘t Blikveld voor de tentoonstelling REM sleep of reason. Het boek Ajuin zal worden voorgesteld tijdens de vernissage van deze tentoonstelling. Waar REM sleep of reason de spots zet op de stille worsteling van het dagelijkse leven, zet Ajuin de spots op de geruisloze zoektocht naar dagelijkse troost. Spreker Peter Perceval leidt en wijdt de opening in op 29 november 2018.

Mijn vrienden Lien Lammar, Gerrit Deleu, Michel Demoor, Ruth Hommelen, Nele Coenen, Leen Cannaerts, Joke Defiew, Annelies van Kuyck, Dries van de Velde, Tim Matthees, Jill Matthees, Maya Bogaert, Hannah Noëth, Chloë Theeuws, Magali Mathy, Tijl & Eva, en Daphne Vermeylen voor de uitgebreide feedback en het meedenken voorbij de poll.